A+A-
1. Navigasyon Burada navigasyon dediğimiz şey, cep telefonumuzla şehirde kullandığımız programlardan biraz daha farklı ! Harita ve Pusula'yı navigasyonun iki temel parçası gibi görebiliriz.
Mobil ağların bulunduğu noktalarda harita uygulamaları rahatlıkla işimizi görür lakin arazide genellikle mobil ağa erişmekte zorluklar yaşarız, bu da bizim tek seçeneğimizin cep telefonumuz olmaması için geçerli bir nedendir.
Yanımızda profesyonel bir GPS aygıtı bulundurmak çok işimize yarar. Ancak yine de ilave olarak bir harita ve pusula bulundurmak çok faydalı olacaktır.
Çok bilindik noktalardan uzaklaştığınızda, kaybolduğunuzda, bir su kaynağına ihtiyaç duyduğunuzda harita veya gps çok işinize yarayabilir.

Sayfa Başı
2. Güneşten Korunma Bunlara güneş gözlükleri, güneş kremleri, güneş kremi (cilt ve dudaklar için) ve en doğru koruma için hafif ve cildi koruyan giysiler dahildir. Dağcılık yapıyorsanız, yükseldikçe güneş ışınlarını filtre eden atmosferin inceldiğini ve bu yüzden yükseklerde güneş ışınlarının çok daha yakıcı olduğunu unutmayın. Dağcılık için minumum 30 GKF lü bir krem kullanın.
Güneş yanıklarının doğa ortamında çok acı verebileceğini ve güneşe çok fazla maruz kalmanın cilt kanseri riskinizi arttırdığını unutmayın.

Sayfa Başı
3. Katmanlı Giyim Doğada hava koşulları hızla değişebilir. Çantanızda ekstra giysi bulundurmak bu yüzden her zaman önem taşır. Kaybolmanız durumunda bu ekstra giyecekler geceyi geçirmenize yardımcı olacaktır. Yün ya da polar bir bere çok hafiftir ama soğuk gecelerde ısı kaybını büyük ölçüde önler. Çoraplarınız ıslandığında yedek çoraplar gerçekten büyük önem kazanacaklardır. Koşullara göre yanınızda rüzgarlık ya da yağmurluk bulundurmak gerçekten hayat kurtarıcı olabilecektir.

Sayfa Başı
4. Aydınlatma Doğa koşullarında iyi bir ışık kaynağı vazgeçilmezdir. Yedek pil ve ampul taşımak her zaman akıllıca olacaktır. Kafa fenerleri ile ellerinizi daha rahat kullanabileceğiniz için tercih nedeni olmalıdırlar. Fenerinizi çantanızda kolay ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun ve çanta içinde kendi kendine açılmasını önleyecek şekilde yerleştirin.

Sayfa Başı
5. İlk Yardım Malzemeleri İlk yardım çantanızı hazır alsanız bile içeriğini yapacağınız aktiviteye göre desteklemekte fayda var.

Sayfa Başı
6. Ateş Gerektiğinde hızlıca ateş yakabilmeniz için ıslanmayan kibritler, hızlı ateş başlatıcı, magnezyum çubukları gibi size yardımcı olacak ekipman ve mutlaka plastik su geçirmeyen kilitli poşette muhafaza edilmeli.

Sayfa Başı
7. Bıçak ya da çok amaçlı çakı Yiyecek hazırlamak, ilk yardım, ateşleme ve diğer acil ihtiyaçlar için bıçaklar veya çok amaçlı çakılar faydalıdır.

Sayfa Başı
8. Beslenme (fazladan yiyecek) Yanınızda her zaman en az bir günlük daha yiyecek taşıyın. Bu, çikolata,kuruyemiş, hurma gibi taşıması kolay enerji verici yiyecekler olabilir.

Sayfa Başı
9. Sıvı Yükleme (fazladan su) Yanınızda en az bir su şişesi ve katlanabilen bir su kabı taşımalısınız. Ayrıca, bir filtre/arıtıcı veya kimyasal arıtma olmak üzere bir su arıtma aracı taşımalısınız.

Sayfa Başı
10. Acil Durum Sığınağı Ülkemizde doğa aktivitileri yapılan yerlerin çoğunda düzenli patika sistemleri olmaması ve topoğrafik haritalarını edinmenin zor olması doğa koşullarında kaybolma ve geceyi dışarıda geçirme riskini arttırmaktadır. Arama kurtarma oluşumlarının henüz yurtdışındaki kadar yaygın olmaması nedeniyle de bu tip bir durumda size ulaşılması zaman alabilir. Bu yüzden geceyi dışarıda sağlıklı olarak geçirmenizi sağlayacak su geçirmez bir bivak torbası ya da daha yumuşak iklimler için vücut ısısını geri yansıtan aluminize bir malzeme olan space blanket lar yanınızda mutlaka olması gereken malzemelerdir.

Sayfa Başı